Izložba troje likovnih stvaraoca – generacijski različite dobi, a velike slikarske strasti

Zajedničkom izložbom  u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska predstavlja se troje likovnih umjetnik, Matea Barešić, Dubravko  Malleg i Zlatko Žagar,  generacijski različitih dobi, likovnog  pristupa i  sadržajnog koncepta radova s kojima se predstavljaju.

Stilskim posebnostima na slikarskom planu svaki od autora publici se predstavio radovima u kojima je vidljiva  ljubav prema umjetnosti i likovnom stvaranju. Najstariji prema godinama, Dubravko Malleg, i pored toga što niz godina nije bio aktivan, vraća se u svijet kista i boja na platnima, s puno žara, a njegovi novi radovi pokazuju svježinu i raskoš umjetnika.

Slikar Zlatko Žagar, jedan je od najaktivnijih novljanskih umjetnika, dostiže punu zrelost iako će još puno reći na svojim platnima. Žagara možemo ubrojiti među one umjetnike koji su lutali, istraživali stilove i tehnike, koji je imao više faza  u svojem dugogodišnjem slikarskom djelovanju, no uvijek dobar, što pokazuje i s radovima koje prikazuje na ovoj izložbi. Od hiperrealističkih slika bližih fotografiji, do slika koje zadržavaju prepoznatljivost u apstrakciji likovnog stila.

I na kraju Matea Barešić, grafičarka po formalnom znanju ali umjetnica u srcu. Prikazuje se iznimno bogatim opusom, tehnikom crtanja i slikanja. Modernistički impuls primjenjiv u modernim medijima i praksi no Matea se ne zaustavlja na stečenim znanjima, razvije svoj likovni izražaj za koji je teško ovoga trena kazati gdje će i kojim smjerom ići.  Možda upravo slikom „Apstraktni portret“ rađenoj kombiniranom tehnikom, želi naglasiti svoje buduće slikarsko opredjeljenje.

Sve troje umjetnika su članovi  Društva likovnih autora Novske, udruge s dugim godinama postojanja. Nakon što je  reafirmirana prije dvije godine s novim potencijalom već je više puta predstavljala radove svojih članova, na skupnim izložbama u Novskoj i drugim mjestima uz samostalan izlaganja pojedenih autora. Predsjednika DLAN-a, Žan Žafran, najavljuje za sredinu prosinca skupno izlaganje članova u Galeriji, retrospektivu,  kada će biti mogućnost da bolje upoznamo i saznamo više o radu autora tijekom proteklog razdoblja.

Uz sve veći broj likovnih stvaraoca, najavu potrebe izgradnje nove Galerije, izložbu je otvorio Vlado Klasan, gradonačelnik. Izložba Matee Barešić, Dubravka  Mallega i Zlatka Žagara, može se razgledati do 10. prosinca u radno vrijeme POU Novska, ulaz od strane Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar „ Novska.

admin Author