„Slike iz povijesti“- skice Milana Čorka

– Pred Mlinom, a i ostalim likovnim umjetnicima , ostao je još jedan zadatak. Kako je nepobitno utvrđena lokacija Uywara, potrebno je još pričekati znanstvenu verifikaciju povijesnog značaja utvrde kod Starog sela kako bismo sa sigurnošću ustvrdili da je Belina, odnosno crkva sv. Demetrija bila upravo na tom mjestu. A tada ponovno kist u ruke, naglasio je Željko Dolgoš, publicist i autor knjige „Gradske priče“ na otvorenju izložbe skica Milana Čorka, „Slike iz povijesti“.

Uz predstojeću godišnjicu obilježavanja 680 godina Novske, priređena je  izložba skica ali i   predavanje na temu „680 godina od prvog spomena Novske“  o čemu je šire govorio Franjo Horvat, profesor.  Kao i na izložbi, rekavši da se radi o skicama povijesnih gradova i utvrda s područja Slavonije, koje su umjetnikova imaginacija prema postojećim zapisima i rijetkim crtežima nastalim ranije.

Skice  kojima se predstavlja Milan Čorak, nastale su za potrebe ilustriranja knjige „Gradske priče“ autora Željka Dolgoša. Do sada i u ovom formatu skice nisu predstavljene javnosti, pa je obljetnica grada bila pravo vrijeme da ih se može pogledati.

Autor Milan Čorak, rođen je u Zagrebu. Završio je višu školu za sportske trenere u Zagrebu, umirovljeni je pukovnik HV, živi u Novskoj. Likovnim radom bavi se od rane mladosti, sadržaje iskazuje slikanjem u tehnikama ulja, pastela, tempere, tuša, akvarela i kombiniranim tehnikama.

Do sada je izlagao na više skupnih izložaba u Novskoj, Lipiku, Sisku i Zagrebu. Sudjelovao je u radu više likovnih kolonija. Osim slikarstvom bavi se i karikaturom. Prvu samostalnu izložbu karikature imao je u Novskoj 1982 godine. Likovni radovi nalaze mu se u SAD-u, Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i ove godine u Japanu. Član je DLAN-a.

Otvorenje izložbe uveličali su Maja Turković, gitaristica, učenica Glazbene škole u Novskoj i muška klapa „Ogrc“. Izložbu je otvorio Tomislav Baić, zamjenik gradonačelnika. Radovi se mogu pogledati do sredine mjeseca studenog.

admin Author